Rólunk

2020. december 5-én vettük kézbe a Villa kulcsait. Közel 90 éves múltja után mi, a Karikás Család lettünk a negyedik tulajdonosai. Nagy megtiszteltetésnek és felelősségnek tartjuk ezt a lehetőséget. Igyekeztünk méltó módon felújítani. Reméljük, hogy generációkon át lehet majd a Családunk, Barátaink, Vendégeink balatoni fészke!

Missziónk

Mindig is az a szemlélet állt hozzánk legközelebb, amit francia életérzésnek szoktak nevezni: a Világ minél teljesebb megismerése és az élet élvezete. Létrehoztuk a Villa Chez les Amis-t, ahol ezt a miliőt teremtjük meg Vendégeinknek.

- Kriszta és Péter

Szakértelmünk

Kriszta

18 évesen kerültem közel a családi szállodák világához, amikor a dél-tiroli Hotel Icaro-ban dolgoztam. Később idegenvezetői képesítést szereztem. Azután diplomás nyelvtanár és közgazdász lettem, és az ingatlanszektorban dolgoztam sok éven át.

A kézművesség, a konyhaművészet mindig is az erősségeim közé tartoztak. Mikor elhatároztuk, hogy a Villában nem csak magas színvonalú szállással, hanem hasonlóan kiváló ételekkel is kényeztetni akarjuk a hozzánk érkezőket, beiratkoztam a Culinary Institute of Europe egyéves séf iskolájába, ahol 2022 januárjában sikerrel záró vizsgáztam. Gyakorlati tudásom további elmélyítését fontosnak tartottam, ezért 2021 szeptemberétől a Sárközi Ákos séf nevével fémjelzett, budapesti, 1 Michelin-csillagos Borkonyha étteremben „sztázsoltam”, azaz dolgoztam gyakornokként. 2022 februárjában Péterrel okleveles baristák lettünk, hogy a kávék, a kávékészítés világát is megfelelően tudjuk bemutatni Nektek.

Péter

Már gyerekkoromban is szívesen töltöttem a hétvégi délelőttöket Édesanyámmal a konyhájában, és segítettem neki a nem ritka és nagyszámú vendégségek előkészítésében, Családtagok, Barátok vendégül látásában. Azóta is nagy tiszteletnek örvend konyhaművészete. Szóval volt kitől tanulnom.

Felnőtt életem során is sokszor vettem a kezembe a főzőkanalat a kisebb, otthoni vendégségektől az 50-100 fős nyári táborokon át, a 4-500 fős iskolai rendezvényekre való ételkészítésig.

A borok nagy tisztelője vagyok, és igyekszem minél jobban megismerni – elsősorban – Magyarország borvidékeit, borait, borászait. Több borismereti és sommelier tanfolyamot végeztem el annak érdekében, hogy a legszebb borokat mutathassuk meg Nektek.

A szállodaiparhoz is több szálon kötődöm. Nagy szerepe van ebben, hogy Édesapám hosszú ideig volt az egyik nagy hotellánc vezetője, és rendszeresen forogtam a szállodás, vendéglátós szakma „nagyágyúi” között. Eredendően jogi szakokleveles közgazdász voltam, de annyira foglalkoztatott a szállodai és vendéglátó tudomány, hogy felnőtt fejjel szakirányú diplomát szereztem. A Családunk több, mint húsz éven át üzemeltetett egy 120 szobás budapesti szállodát, ami szintén jó lehetőség volt a tapasztalatszerzésre.

Erős volt bennem a késztetés, hogy saját üzletet nyissak, és ehhez Krisztánál jobb társat nem találhattam volna.

A villáról

Teljes felújítás

40 év „szolgálat” a legutóbbi felújítás óta alaposan megviselte a házat – azzal együtt, hogy gondos gazdától került hozzánk. A minimális alaprajzi változtatások, a tető megerősítése, szigetelése, teljes felújítása, új fürdőszobák mellett a gépészeti és elektromos rendszerek teljes cseréje történt meg, valamint 21. századi megoldások sokasága került beépítésre. És – mint szemünk fényére – vigyáztunk az eredeti, 90 éves cementlap burkolatokra, amelyek csiszolás és impregnálás után a Villa ékességei maradnak, és inspirációként szolgáltak a logónkhoz is.

Fenntarthatóság

Kiemelten fontos számunkra, hogy a Villa Chez les Amis-nak a lehető legkisebb legyen az ökológiai lábnyoma, ezért a teljes energiaellátást megújuló forrásból igyekszünk biztosítani. Ezt szolgálja a napelemrendszer, és az erre alapozó hőszivattyús fűtés-hűtés, melegvíz-előállítás. Vezetékes gázt, egyéb fosszilis energiahordozót nem használunk. Tartalék fűtésként és látványelemként a pár száz méterre lévő, balatonszepezdi erdőbirtokosság által szállított fa szolgál. Az esővizet ciszternába gyűjtjük, felhasználjuk. Gépészeti rendszereink jelzik, ha valahol műszaki hiba vagy csőtörés miatt elfolyna az értékes ivóvíz. Minősített, környezetbarát, lebomló tisztító- és takarítószereket használunk. A keletkező szemetet, a veszélyesnek minősülő hulladékot szelektíven gyűjtjük. Beszállítóink kiválasztásakor a magas minőség és megbízhatóság mellett kiemelt szempont, hogy minél közelebb legyenek, ezáltal is csökkentve a szállítások környezetre gyakorolt káros hatásait.
Tetszik a filozófiánk?

Várunk szeretettel!